skip to Main Content

Pass opp for vannplaning!

Høsten er kommet til oss, og med den kommer også mørkere kvelder og en hel del regnvær. Plutselige regnbyger og vanndammer i veiene kan forårsake vannplaning, noe som kan gi ukontrollerbare og farlige situasjoner. Sjansen for å få vannplaning er størst i hjulsporene i veien mens du kjører i krappe svinger. Der kan det være flere cm vann mellom dekket og veien.

Det er to ting som er avgjørende når det regner: fart og tilstand på dekkene. Når vann oversvømmer veiene og du har slitte dekk, bør du først og fremst senke farten. Kombinasjonen kraftig regnskyll og slitte dekk er farlig, og da er vannplaning nærmest uunngåelig. Kjører du imidlertid fort, kan bilen allikevel få vannplaning selv med gode dekk. I kraftig regnvær kan det være nødvendig å senke farten med 15-20 km/t for at dekkmønsteret skal ha mulighet til å lede vannet bort fra dekket.

Høsten krever mer av dekkene dine
Det er mange som sliter ut dekkene om høsten og kjøper nye dekk til våren, selv om fordelene med godt rustede dekk er aller størst om høsten. Jo nyere dekket er, desto bedre fungerer det under alle slags forhold. Det motsatte er da også logisk – desto mer slitt dekket er, desto større sjanse er det for vannplaning. Grunnen til dette er at mønstervolumet i dekket er for lavt til å lagre og lede bort vannet.

Mønsterdybden til et nytt sommerdekk er ca. 8 millimeter. Vi har en lovpålagt minimumsmønsterdybde på 1,6 millimeter i Norge, men realiteten er at disse dekkene ikke lenger er trygge. Det er på tide å skifte ut sommerdekkene når mønsterdybden nærmer seg 4 millimeter. Blir den lavere, reduseres dekkets egenskaper mot vannplaning kraftig.


Sammenligning av dekkets kontakt med veien. Dekk med 8 mm mønsterdybde (nytt dekk), 4 mm mønsterdybde og 1,6 mm mønsterdybde.

Lufttrykket i dekkene har også en stor betydning for hvordan bilen håndterer kraftig regnvær. Lavt lufttrykk øker risikoen for vannplaning, samt at det påvirker dekkets kjøreegenskaper. Det er derfor lurt å sjekke lufttrykk regelmessig.

Vær oppmerksom
Hva er vannplaning, og hvorfor skjer dette? Vannplaning inntreffer når et lag med vann oppstår mellom dekket og veien. Dette gir deg følelsen av å skli på vann. Bilen responderer ikke lenger til rattet, styreresponsen blir borte og du mister veigrep. Det er lurt å kjøre utenom hjulsporene når det regner, siden sjansen er størst for å få vannplaning der.

Kjør trygt i kraftig regnvær – følg disse tipsene
1. Senk farten
2. Hold deg unna vannfylte hjulspor
3. Ha dekk som er i god stand, og som har minimum 4 millimeter mønsterdybde
4. Kontroller lufttrykket regelmessig
5. Hvis vannplaning oppstår: behold roen, slipp gasspedalen, trykk inn clutchen, hold rattet stabilt

Kilder: nokiantyres.no