skip to Main Content

Radio – FM/DAB/DAB+

Slukking av FM-nettet, og overgang til digital kringkasting.

Norske lyttere er digitale pionerer. En rapport viser at det finnes en eller flere DAB-radioer i 7 av 10 norske husstander og at radiolytterne har en høy bruk av digitalradio via DAB, internett og/eller digital-TV. 64 prosent av radiolytterne bruker daglig en eller flere av de digitale plattformene. Målt i lyttertid har DAB og FM nå blitt jevnstore plattformer. 2.1 millioner nordmenn lytter hver eneste uke til radiokanaler som ikke ville eksistert uten radioskiftet.

Mange vil vente med bilen til slukking. Selv om de fleste har skaffet seg DAB-radio er det bare 3 av 10 som sier de har DAB i bilen. Det betyr imidlertid ikke at radio i bilen er lavt prioritert, men at mange venter med denne litt mer krevende oppgradering til slukkingen inntreffer. Lignende handlingsmønster så man under digitaliseringen av TV. 60 prosent av de som ikke har DAB i bilen sier at de vil vente med å oppgradere til FM-sendingene slukker. I dag finnes det bare unntaksvis bilmodeller som ikke kan leveres med DAB fra forhandler. For ettermarkedet finnes et stort utvalg av bilradioer og adaptere, som enten kan monteres av bileieren selv eller hos et verksted.

slukkeregion3
Slukkeregion 3 består av Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.
Første slukking skjer 26.04.2017 kl 11.11.11.

slukkeregion5

Slukkeregion 5 består av Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus.
Første slukking skjer 20.09.2017 kl 11.11.11.

 

Hva er forskjellen mellom DAB og DAB+

Da første generasjon av DAB ble lansert for mer enn 20 år siden var teknikkene for lydkomprimering mindre avanserte enn i dag og lyden tok mer plass for å oppnå samme lydkvalitet.
DAB+ gir enda mer plass og sørger for flere radiokanaler i sendernettene. I tillegg gir den bedre rom for tilleggstjenester som tekst og bilder som følger digitale radiosendinger. Signalsvakheter håndteres også ulikt i de to variantene. Svinnende signaler på en DAB-radio høres ut som bobling mens med DAB+ glir signalet heller ut.

Hva med min radio?
Radioene du finner i butikkene i dag har mottak av DAB+, og med disse kan du ta inn alt av radiokanaler som sendes via DAB-nettene i Norge. DAB+ har vært standard i norske elektronikkutsalg siden 2009.

Kun DAB+ i fremtiden
Når radiokanalene sender lyden ut fra studio kan de velge om de vil sende den i DAB eller DAB+. Noen kanaler sender stadig i det opprinnelige DAB-formatet, men kanalene vil i tiden frem mot FM-slukking bli lagt om til DAB+.Flere nye kanaler er lansert med DAB+.

Ønsker du DAB+ i din bil? Ta kontakt med vårt delelager for mer informasjon.

Les mer om DAB+ og slukking av FM-nettet her.

 

Kilde: Radio.no