skip to Main Content
Tips! Hvordan Skifte Hjul

Tips! Hvordan skifte hjul

Påsken er over, og det er på tide å finne frem sommerhjulene igjen! Vi gir deg tips til hvordan du skifter hjul selv. Et annet alternativ er å ringe oss på 61 32 68 00, så gjør vi jobben for deg! Enklere enn det blir det ikke!

  1. Sett bilen på et rett underlag – helst ikke på løs grus.
  2. Trekk til håndbremsen.
  3. Ha en god jekk, plasser den riktig, se i instruksjonsboken din.
  4. Beveg deg aldri under en bil som kun står på jekk, da dette kan føre til alvorlig klemskader.
  5. Løsne hjulmuttere/bolter før bilen jekkes opp.
  6. Kontroller mønsterdybde på dekkene.
  7. Plasser hjulene riktig i henhold til rulleretning. Noen dekk har piler/merke som viser rulleretning. Har du behov for å kjøpe bare to nye dekk, skal de beste dekkene sitte bak, ikke foran som mange tror. Dekkene slites mest på de hjulene som sitter på drivakselen. Men det er ikke nødvendigvis der du skal ha det beste grepet.
  8. Du skal ikke trekke til slik at det knirker. Mutteren skal trekkes til med cirka 11 kilo tiltrekningsmoment. Dette står i instruksjonsboken. Trekker du til det du makter, kan dette være minst dobbelt så hardt. For hardt tiltrukket bolter kan bli ødelagte eller bli vanskelige å få av igjen. Når du skal trekke til hjulbolter/muttere skal det trekkes til med oppgitt moment, som varierer noe fra bil til bil (ligger ofte mellom 90-120 nm.). Det anbefales å benytte en momentnøkkel eller momentstav. Du kan også bruke en elektrisk muttertrekker. Denne gir deg riktig moment, også går  jobben mye raskere i tillegg.
  9. Sjekk lufttrykket på kalde hjul.
  10. Etter ca 30 kilometers kjøring bør du trekke etter hjulmuttere/bolter.

Vask, sjekk og rens av dekk

Når du skal legge om hjul, bør du sjekke dekkene du tar av og dekkene du skal sette på for skader. Vask hjulene godt før lagring. Fjern fremmedelementer i dekkbanen, stein og lignende. Under normal bruk vil både dekk og felg samle bremsestøv, veistøv, asfaltrester og annen skitt. Dette forårsaker varige skader på dekk og felg hvis det får sitte på over lengre tid. Bruk en riktig dekkvask som du får på sprayflaske (anbefales), eller evt. mild bilshampo uten voks utblandet i  vann. Bruk en dekkbørste og skrubb dekket på alle kanter. NB! Ikke bruk avfetting da dette kan tørke ut gummien.

Lagring av bildekk

Hjulene som settes bort, skal henge eller ligge, tørt og kjølig. Når du lagrer hjulene bør de helst henges på veggen eller legges i egnede stativ. Hvis du stabler dekkene oppå hverandre, bør du ikke stable høyere enn 4 dekk. Dersom dekkene utsettes for mer trykk over tid, kan dette påvirke form og kvalitet. Når dekkene er rengjort og tørket helt bør de lagres mørkt og lufttett. Har du ikke egne, mørke dekkposer, er det helt OK å bruke vanlige søppelsekker. Prøv å fjern så mye luft fra posen som mulig, før du limer de helt igjen med tape. Dette vil hindre viktige oljer i dekkene å fordampe, og du holder på kvaliteten i gummien lenger.

Kilder: naf.no, bilpleiekongen.no