skip to Main Content

Tips! Dette bør du som bileier tenke på i kulda

Mye kan gå galt når temperaturen kryper nedover.

Det tok sin tid, men nå har vinteren festet grepet, med både snø og minusgrader i store deler av landet. Men det har vært mildt lenge. Derfor er mange kanskje ikke helt forberedt på hva som skjer når kulda setter inn. For bileiere er det ekstra viktig å være godt forberedt og ta noen enkle, men nødvendige forholdsregler.

Vi har plukket ut noen tips som kan hjelpe deg å håndtere vinteren litt bedre.

1. Pass på batteriet

Den soleklart mest vanlige årsaken til at bergingsbilene må ut på oppdrag i vinterhalvåret, er startproblemer. Mange biler har nemlig batteri som ikke tåler mye kulde. Akkurat nå er det mange steder kaldere enn det har vært tidligere i vinter, og da gjelder det å passe på. Hvis du har mulighet, er det smart å vedlikeholdslade batteriet med jevne mellomrom.  Har du mye småkjøring, og bruker både varmeseter, varme i rattet og i varmetrådene på bakruta, går det mye strøm. Du risikerer å tappe mye av batteriet på denne måten. Da er det lurt å ta en langtur innimellom, slik at du får ladet opp igjen. Det som også er lurt, er å investere i en batterilader til å fylle på litt ekstra. Batteriladere har vi på lager hos oss.

Batterilader

2. Bruk olje som tåler vinteren

Den viktigste faktoren for motorens ve og vel, er oljen. Og når det blir kaldt, kan oljen bli tykk og seig, som sirup. Det gjør at den ikke lenger oppfører seg like godt, og smører motoren, slik den skal. På vinteren er det derfor smart å bruke tynnere olje, da vil også bilen starte lettere. Hvis du leter etter en skikkelig vinterolje, så finn en med merkingen W5 – 40. W står for Winter, 5 angir hvor tynn oljen er ved kuldegrader og 40 hvor tyktflytende oljen blir ved + 100 grader. Og mens vi er i gang med olje – husk å sjekke at du har nok av den til enhver tid!

3. Frostvæske er viktig

Bilen trenger også kjølevann, for å fungere skikkelig. Men så er spørsmålet om denne tåler kulda. Hvis du er usikker, bør du komme deg til et verksted (vi tar deg mer enn gjerne imot!) og sjekke det. For hvis den er for lav, kan det få alvorlige konsekvenser. Radiatoren kan fryse og sprekke, dette er i seg selv ingen billig sak. Men langt verre er det naturligvis at hele motorblokka kan sprekke. Frostvæsken har også tilsettingsstoffer som virker smørende og korrosjonshemmende.

4. Dieselbiler

Det er mange trafikanter som kjører dieselbiler, og disse kan være litt ekstra utsatt i kulda. Her gjelder det å passe på. Diesel kan begynne å krystallisere seg alt ved ti minusgrader, og hvis du da har et gammelt dieselfilter, kan det fort bli tett. Sjekk og eventuelt bytt filteret. Nå skal det understrekes at bensinstasjonene har forskjellige diesel på vinteren enn om sommeren. Poenget med det, er nettopp å unngå problemer med krystallisering.

5. Smør låsene

Det hjelper naturligvis ikke med fulladet batteri, riktig kjølevæske og olje, om du ikke en gang klarer å komme deg inn i bilen! Og de fleste av oss har på et eller annet tidspunkt opplevd å komme til en frosset bil, uten å få åpnet dørene. Det er, for å si det litt diplomatisk, frustrerende. Kjøp deg derfor en silikonstift, som du bruker på listene rundt dørene, og låsspray.

CRC låsfikser innleggCRC Silikon stift innlegg

6. Gamle dekk er farlig

Den viktigste delen av bilen kan på mange måter sies å være dekkene. For det er faktisk de som gjør at du kan styre, bremse og akselerere. Men for at de skal fungere optimalt, må du ha skikkelige vinterdekk. Du må ha dekk som både tåler ordentlig kulde, og som klarer å få grep både på is og snø. Minimumskravet for mønsterdybde er 3 mm, mens vi anbefaler minst 4. Det mange glemmer, er at gummi er ferskvare. Det betyr at den gjerne blir hard med tiden. På vinterføre er det dårlige nyheter for veigrepet. Vi tilbyr et bredt utvalg av dekk, og hjelper deg gjerne med råd og tilbud.

7. Bruk motorvarmeren

De fleste tenker gjerne på motorvarmer som komfortutstyr. Det er jo deilig å ha varm bil med en gang en starter opp. Men det er mange andre fordeler med en motorvarmer også. Du sparer bensin, reduserer utslipp, og belaster både motoren og batteriet mindre.

8. Pass på å skrape rutene skikkelig

Hvis bilen står i garasje, er det som regel ikke noe problem med isete ruter når du står opp om morgenen. Men hvis du ikke har det, så kan isen være rimelig tykk og vanskelig å få bort. Det er faktisk ikke alle som har en skikkelig snø/isskrape tilgjengelig heller. Resultatet kan bli at du ikke får ryddet bort nok is, og utover de åpenbare sikkerhetsproblemene dette medfører med tanke på sikt, risikerer du både bot og beslaglagt førerkort, om politiet stopper deg i kontroll.

Isete frontrute

9. Vindusviskere

Når veiene saltes, blir det ofte mye skitt som slenges opp på frontruta. Seig blanding av slaps, grus og is. For å få det bort, må du bruke vindusviskerne. Sørg for at de er nye og rydder bort skitt og vann effektivt. Og du må for all del sørge for å ha vindusspylervæske som tåler kulden.

Vi på Harestua Auto hjelper deg gjerne med tips til hva og hvordan hverdagen din blir enklere i kulda. Vi tilbyr batteriladere, vindusviskere, isskraper, motorvarmere, dekk etc. Kom innom oss!

Kilder: tv2.no