skip to Main Content

Tips! Slik leser du dekkene riktig

Nå er tiden her for å skifte om til vinterdekk igjen. På dekkene står det mye viktig informasjon som er nyttig å vite. Noe av denne informasjonen avgjør om du kjører lovlig eller ikke. For det første må du skaffe deg dekk i riktig dimensjon. Hvis du har kjøpt deg en bruktbil, så sjekk vognkortet – det kan hende at forrige eier har gjort noe feil. I vognkortet står fasiten; der står dimensjonen og alternative dimensjoner bilen din er godkjent med. Her står det også hvilken hastighetsmerking og belastningsindeks dekkene dine skal ha.

Dekkdimensjonen skrives for eksempel slik: 225/55 R17.

Dekk

225: angir bredden i millimeter, altså er dette eksempelet et 225 millimeter bredt dekk.

55: forteller om forholdet mellom høyden på sideveggen og bredden på dekket. I eksempelet vårt er høyden på sideveggen 55 % av bredden på dekket. Jo lavere prosent, jo lavere er sideveggen (merk at jo lavere sideveggen er, desto bedre sitter dekket i svingene, og kjøringen blir mindre behagelig).

R: gjelder den indre delen av dekket. Bokstaven R forteller at dekket har radialkonstruksjon. Nesten alle dekk som brukes i dag, har dette.

17: gir indikasjon på den indre hjuldiameteren, altså hjulets diameter i tommer.

97: gjelder belastningsindeksen. Denne indeksen viser maksimal belastning som et dekk kan tåle når det har riktig lufttrykk. Det vil ikke si at dekket kan tåle 97 kg, men at indeksen er 97. Man må bruke en referansetabell som oppgir den maksimale belastningen i kg. I vårt eksempel der indeksen er 97, vil den maksimale belastningen være 730 kg/dekk.

W: tilsvarer den maksimale farten et dekk kan ha for å bære en last på en trygg måte. Skalaen går fra A (den laveste hastigheten) til Y (den høyeste hastigheten), med unntak av H som ligger mellom U og V. I likhet med belastningsindeksen tilsvarer hver bokstav en viss fart målt i km/t.

Q: 160 km/t

R: 170km/t

S: 180 km/t

T: 190 km/t

H: 210 km/t

V: 240 km/h

ZR : 240 km/t

V: 270 km/h

Y: 300 km/h

Hvis du ønsker å forandre dimensjon, er det viktig å huske på at rulleomkretsen ikke skal avvike mer enn 5 prosent i forhold til dimensjonen som står i vognkortet. Dekket skal heller ikke stikke utenfor skjermen på bilen.

Sist, men ikke minst: De fire sifrene i ovalen på dekksiden indikerer når dekket ble produsert. Står det 4707 som i vårt eksempel, er dette produsert i uke 47 i 2007 (disse dekkene bør man da ikke kjøre på!).
Produksjonsinfo dekk
Dekk er ferskvare. Hvis du kjører lite, og mønsterdybden er bra og det fortsatt er godt med pigger igjen i dekket ditt, så sjekk uansett produksjonsinformasjonen på dekket. Gummien på dekket blir hardt, og dette går utover gripeevne og kvalitet på dekket. Vi anbefaler å ikke kjøre på eldre enn 5 år gamle dekk.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål rundt dette – vi hjelper deg!

Kilder: klikk.no, bfgoodrich.no